Kafijas automātu tehnoloģiskā un dizaina evolūcija

Kafijas automāts sadzīvē – pašsaprotama ikdienas lietošanas ierīce, tomēr ne vienmēr aizdomājamies, kā šī ierīce mainījusies un progresējusi 400 gadu laikā no tās izgudrošanas un pirmās koncepcijas brīža. Mūsdienu kafijas automātos varam atrast vairākas funkcijas, kas kafijas pagatavošanu padara par ātrāku, kvalitatīvāku un ērtu procesu. Līdz tehnoloģiju revolūcijai, kafijas gatavošana bija sarežģīts process, kas prasīja rūpību un zināšanas, bet kafijas automāti- apjomīgas mašīnas, kuras aizņēma daudz vietas, laikam ar lielu funkcionalitāti neizcēlās.

Par kafijas automātu tehnoloģisko progresu stāsta uzņēmuma „Kafijas draugs”, kas tirgo kafiju un kafijas automātus, vadītājs Aurimas Vainauskas.
Agrāk, grauzdētas un maltas kafijas pupiņas sabēra krūzē un tika vārītas uz plīts ar mazliet ūdens. Iztekošā metode parādījās tikai pirms 120 gadiem, bet pirmās kafijas gatavošanas tehnoloģijas iezīmējās ar progresu, jo jau tad bija iespējams pagatavot kvalitatīvāku dzērienu, par kura gatavošanas beigām vēstīja atbilstošs aromāts.

Gadiem ejot, tirgū sāka parādīties uzlabota dizaina kafijas automāti, tādi kā kafijas kanna ar sietiņu, franču augsta spiediena un elektriskie kafijas automāti. No 20. gadsimta sākuma, kafijas automātu tehnoloģija standartizējās, jo bija svarīgi saglabāt un nostiprināt svarīgus kafijas gatavošanas standartus, tādus kā temperatūra un gatavošanas laiks. Ja agrāk automāti kafijas vārīšanai tika gatavoti no metāla, tad korpusā un detaļās pamazām parādījās citi materiāli, starp tiem detaļas no plastikāta. Pēdējās desmitgadēs, pastāvīgi evolucionējamais kafijas automāts kļuva ne vien par funkcionālu ierīci, bet arī par interjera dizaina sastāvdaļu. Pašlaik pārdošanā var atrast dažādu formu, krāsu un izmēru ierīces kafijas pagatavošanai.

„Bez šaubām, mūsdienu kafijas automāti kļuvuši daudz pievilcīgāki un stilīgāki, tomēr no dizaina neatpaliek tehnoloģiskais progress. Kafijas automātos ieviešamas tehnoloģijas, kuras lietotājām sniedz lielāku izvēli un iespējas, kā arī pilnvaro kafijas automātu iedzīvināt dažādu gaumju pieņemtos lēmumus,” stāsta A. Vainauskas.
Iespējams regulēt gatavojamās kafijas stiprumu, temperatūru , kafijas veidus. Agrāk izmantojamo filtru vietā, kurus diezgan bieži nācās tīrīt, mūsdienu automātos tos ir itin vienkārši nomainīt un ilgi kalpo. Kopā ar kafijas automātu evolūciju parādījās plašs apkopes līdzekļu klāsts, kas optimizēja kafijas gatavošanu, to padarot par ātru un vienkāršu ikdienas procesu.

„Vairākums mūsdienu kafijas automātu uzlabojumu ir pielāgoti tam, lai kafijas pagatavošana kļūtu vēl ērtāka. Jau pie ierastajām kafijas gatavošanas funkcijām: kafijas pagatavošanas laika uzstādīšanas un citām uzprogrammējamām funkcijām var izvēlēties, kāda izmēra krūzīte vajadzīga, izvēlēties vairākas kafijas garšas. Mūsdienīgajos kafijas automātos jau ieviesta automātiskā izslēgšanās funkcija, termostatiskā kontrole, LED ekrāns. Nesen ieviesta vēl viena praktiska funkcija- automātiskie slēdži, kuri regulē un pārtrauc tecēšanu pēc kafijas pagatavošanas,” – stāsta „Kafijas draugs“ vadītājs Aurimas Vainauskas.
Paejot simtiem gadiem kā parādījušies kafijas automāti, tika ieviesti daudzi uzlabojumi. Šodien, ar kafijas automātu palīdzību, pavisam vienkārši var pagatavot īpaši gardu kafiju. Procesi kļuvuši maksimāli automatizēti: no attiecīgas temperatūras izvēles līdz automāta skalošanas funkcijai. Izmantojot šo ierīci, piespiežot dažas pogas iespējams pagatavot aromātisku kafiju, kas uzlabos pat visdrūmāko dienu.

Kafijas Draugs

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Datuve.lv – IT un Tehnoloģiju ziņas || Copyright © 2004-2020 || Kontaktinformācija: info@datuve.lv  || Contact Us