2016.gada Olimpiskās spēles pārraidīs 8K izšķirtspējā un virtuālā realitātē

8K

Par spīti pērn OBS (“Olympic Broadcasting Service”) sacītajam, ka gaidāmās 2016.gada Brazīlijā Riodežaneiro rīkotās Olimpiskās spēles netiks pārraidītas 4K izšķirtspējā, tā tomēr centīsies īstenot pārraidi pat ar 8K izšķirtspēju.

Patlaban OBS sadarbojas ar Japānas raidorganizāciju NHK, lai nodrošinātu Olimpisko spēļu pārraidi 8K izšķirtspējā “Super-Hi Vision”. Tiem retajiem, kuriem ir šādi modernie televizori, būs iespēja skatīties aptuveni 130 stundu garu saturu 8K kvalitātē. Tas ietver atklāšanas un noslēgšanas ceremonijas, kā arī dažādus populārus sporta veidus, piemēram – peldēšanu, džudo, futbolu, basketbolu un citus sporta veidus. Turklāt arī skaņas atbalstu sola ļoti iespaidīgu, kuru jau patlaban OBS testē: 3D 22.2 kanālu telpisko skaņu.

Taču jāatzīst, ka vairums cilvēkiem nav 8K izšķirtspēju televizori – galvenokārt jau tāpēc, ka patlaban ir vēl pavisam maz kompāniju, kas izstrādā šāda veida televizorus. Viena no kompānijām, kas to dara, ir Sharp. Protams, šie televizori ir pieejami tirgū, taču to lielā cena (sākot ar 130,000 ASV dolāriem) ir pārāk milzīga summa, ko lielākā daļa cilvēku nevar atļauties. Tādēļ šāda veida paziņojumu vairāk ir jāuztver kā tests nākotnei, kad 8K televizori būs lētāki un pieejami lielākam patērētāju slānim.

Lai nu kā, Riodežaneiro Olimpiskās spēles tiks pārraidītas 7,680 x 4320 izšķirtspējā, kas ir mūsdienās augstākā kvalitāte un kuru varēs izbaudīt tikai retie. Tikmēr cilvēku auditorija uz virtuālās realitātes brillēm būs krietni lielāka, jo tie tirgū būs pieejami globāli un to cenas ir pievilcīgākas. Virtuālās realitātes brilles lietotājiem būs iespēja skatīties Riodežaneiro Olimpiskās spēles gan tiešraidē, gan video atkārtojumus. Nav īsti zināms, kā tas darbosies un caur ko varēs vērot spēles, taču Riodežaneiro Olimpiskās spēles organizētāji piedāvās visiem VR lietotājiem vērot atklāšanas un noslēgšanas ceremoniju, kā arī dienas galvenos notikumus.

Tāpat OBS organizētāji arī testē pārraidi 4K izšķirtspējā (3840 x 2160) un HDR. Taču neskatoties uz to, pārējie televizora lietotāji, kas izmanto vēl Full HD (1920 x 1080) televizorus, var nesagaidīt tādu kvalitātes pārraidi – ja nu vienīgi viņš dzīvo Japānā.

OBS pilnvērtīgu 8K, kā arī 4K plāno pārraidīt Tokijas Olimpiskajās spēlēs, kas norisināsies 2020. gadā.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Datuve.lv – IT un Tehnoloģiju ziņas || Copyright © 2004-2020 || Kontaktinformācija: info@datuve.lv  || Contact Us