2008. gadā rekordlielus apjomus sasniedz t.s. kiberskvotošana

Viens no kiberskvotošanas veidiem ir kāda domēna vārda izmantošana, cerībā, ka lietotāji neuzmanības kļūdu dēļ nonāks šajā vietnē (piemēram, gogole.com vai micrsofot.com). Balstoties uz ANO Pasaules intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) sniegto informāciju, 2008.gadā tika saņemts vēl nebijis skaits ziņojumu par kiberskvotošanu.

WIPO ziņo, ka arbitrāžai nodotas 2329 lietas, kas ir par 8% vairāk nekā 2007.gadā. 86% ziņojumu ir par domēnu vārdiem angļu valodā. Kopš 2000.gada WIPO ir nācies izskatīt vairāk nekā 14000 lietu.

Kiberskvotošanas mērķis ir atrast interneta vietnes ar milzīgu apmeklējumu skaitu un, cerot, ka apmeklētāji manuāli ierakstīs URL nepareizi, izveido interneta vietni ar līdzīgu domēna vārdu. Nepareizi ierakstot sev vēlamo URL, lietotājs nonāk skvoteru vietnē, kuras nekādi nav saistītas ar oriģinālo vietni.

2008.gadā kiberskvotošanas lietās tika iesaistītas tādas personu, kā basketbolista Denisa Rodmena, aktrises Skārletas Johansones, kā arī bērnu televīzijas pārraides „Bob the Builer” interneta vietņu nosaukumi.

Savukārt, www.gogole.com un www.micrsofot.com pieder attiecīgi Google un Microsoft uzņēmumiem, un nosūta lietotāju uz īstajām interneta vietnēm. Uzņēmumi veikuši šādus drošības pasākumus, lai nezaudētu apmeklētājus.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Datuve.lv – IT un Tehnoloģiju ziņas || Copyright © 2004-2020 || Kontaktinformācija: info@datuve.lv  || Contact Us