2006. gads solās būt saspringts procesoru frontē

Kā jau noprotams no virsraksta, rakstā būs runa par nebeidzamo konkurences cīņu starp Intel un AMD. Šoreiz apskatīsim, kādus jaunumus galddatoru procesoru frontē mums abi pusvadītāju ražotāji piedāvās 2006. gadā. Nākamajā gadā toni solās noteikt procesori, kas viena kodola vietā ir aprīkoti ar diviem. Tāda esamība nevienu jau sen vairs neizbrīna, un skaidrs, ka pēc kāda laika tie aizstās vienkodola procesorus.

2005. gads beidzās ar AMD kundzību, un, loģiski, tāpat arī iesākās jaunais – 2006 gads. Intel jauno gadu sāks ar 3.46 Ghz Pentium 4 aprīkotu ar jauno – Presler kodolu. Tam ir 4mb (2mb katram kodolam) liela otrā līmeņa kešatmiņa un 1066 Mhz Bus. Kā jau jūs nopratāt, tad tas ir divkodolu procesors. AMD tam pretī liek Athlon X2 (kā jau sapratāt no apzīmējuma “X2”, arī šis ir divkodolu procesors) ar taktsfrekvenci 2.6 Ghz. Tikai atšķirībā no Intel produkta, šim te būs tikai 2mb otrā līmeņa kešatmiņas (2x1mb), taču tas nemaina faktu, ka AMD izstrādājums būs daudz veiksmīgāks pirkums.

Nākamā gada pirmajā pusē AMD laidīs klajā Socket AM2, kurš beidzot dos iespēju lietot DDR2 atmiņas, arī AMD klientiem. Socket AM2 procesoriem būs arī zemāks enerģijas patēriņš (apmēram 2x zemāks nekā ekvivalentam Intel procesoram), tātad izdalīsies mazāk siltuma. Pateicoties tam AMD arī noslēgs pirmo pusgadu esot vadībā.

Otrajā pusgadā Intel mēģinās atgūt savas pozīcijas ar jauno uz Merom arhitektūras bāzēto Conroe kodolu. Conroe būs kas pilnīgi jauns – tas būs ar 65nm tehnoloģiju gatavots procesors. Liela ietekme uz Conroe ir veiksmīgajiem Pentium M procesoriem. Varētu pat teikt, ka Conroe ir Pentium M evolūcija. Tiesa, pastāv bažas, ka Intel varētu nokavēt ar Conroe izstrādi.

AMD, savukārt, otrajā pusgadā sāks pāreju uz 65nm procesu, kura tiks pilnībā pabeigta līdz 2007. gadam. Tomēr šī pāreja ir ļoti sarežģīta nodarbe, un pastāv iespēja ļoti daudz ko salaist dēlī. Ja tā notiktu (pfu pfu pfu pār kreiso plecu), tad Intel uz tā rēķina spētu krietni vien nopelnīt (Lai gan to viņi dara vienmēr).

Tātad otrais pusgads ļoti iespējams noslēgsies ar neizšķirtu vai nelielu Intel vadību. Bet to visu vēl šobrīd var tikai minēt, jo Intel var nokavēt ar Conroe, bet AMD var aizkavēties ar pāreju uz 65nm procesu. To kā būs patiesībā šobrīd nevar zināt neviens… R.

Informācija gūta no: [url=www.theinquirer.net]The Inquirer[/url], [url=www.intel.com]Intel.com[/url]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Datuve.lv – IT un Tehnoloģiju ziņas || Copyright © 2004-2020 || Kontaktinformācija: info@datuve.lv  || Contact Us