Šķidros kristālus iespējams izmantot kā lubricējošu materiālu

Zinātnieki no Fraunhofer-Gesellschaft Vācijā atklājuši jauna tipa smērvielu berzes mazināšanai – šķidros kristālus. Viela balstīta uz to pašu materiālu, kas atrodams LCD monitoros un tās galvenie izmantošanas veidi būs dažādi zobrati un gultņi.

Pētnieki uzskata, ka šī viela varētu būt viens no galvenajiem tradicionālo smērvielu ienaidniekiem un spētu izspiest tās no tirgus. Kāpēc tā? Eksperimenta dalībnieki pierādījuši, ka viela ir daudz labāka par jebkuru eļļu, kas ikdienā tiek izmantota mašīnbūvē.

Tika izveidota īpaša berzes noteikšanas ierīce, kas mērīja kādu spēku jāizmanto konkrēta gultņa griešanai, ja tajā iesmērētas dažādu ražotāju un viskozitātes smērvielas. Ar šādu sistēmu pētījums maksimāli tuvināts reālajai situācijai auto industrijā. Atklājās, ka eļļu viskozitāte rezultātus mainīja tikai nedaudz, taču uz šķidrajiem kristāliem bāzētā viela dramatiski mainīja rezultātus un berze teju pilnībā izzuda.

[img]/images/upload/bearing_test_press.jpg[/img]

[i]Testēšanas ierīce[/i]

„Atšķirībā no normāliem šķīdumiem, šķidrajos kristālos molekulām ir noteikta orientācija,” skaidro Dr. Andreass Kailers (Andreas Kailer), Fraunhofer Institute for Mechanics of Materials vadītājs.

Šķidro kristālu „gēls”, ko izmantoja vielas iegūšanai, ir ļoti augstas kvalitātes, taču pētnieki apgalvo, ka arī ar sliktākas kvalitātes materiālu būs iespējams iegūt līdzīgus rezultātus.

Autori paredz, ka šāds lubrikants tirgū varētu nonākt tuvāko piecu gadu laikā.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Datuve.lv – IT un Tehnoloģiju ziņas || Copyright © 2004-2020 || Kontaktinformācija: info@datuve.lv  || Contact Us