500 gigabaitu kolekcija kaktā aiz televizora

[b]Parasts ārējais cietais disks pārnēsājamo piezīmju datoru laikmetā objektīvi nepieciešams tikai cilvēkiem ar īpašām vajadzībām – piemēram, multimediju profesionāļiem un lielu datubāzu uzturētājiem. Kad vidusmēra datora lietotājam rodas nepieciešamība atsevišķi saglabāt failu kolekciju, parasti tas ir kaut kas izklaides nolūkos skatāms vai klausāms. Datora starpniecība video vai audio faila nosūtīšanā no ārējā cietā diska līdz ekrānam un skaļruņiem drīzāk ir apgrūtinājums nekā priekšrocība. Kompromiss ir [i]Lacie LaCinema Premier 500gb[/i] – ārējais cietais disks, kuram ir dažādas audio un video signāla izejas un kuru bez starpniekierīcēm iespējams pieslēgt televizoram, mājas kinozālei vai audiosistēmai.[/b]

[img]/images/upload/lacie_3.jpg[/img]
Ja Lacie LaCinema Premier 500gb neiederas interjerā, to bez problēmām var noslēpt aiz televizora vai audiosistēmas.

[i]LaCinema[/i] mazie brāļi vairāk atgādina parastus cietos diskus, taču testējamais 500 gigabaitu eksemplārs svēra apmēram kilogramu un pat ar savu izskatu burtiski reklamēja: “Es esmu ietilpīgs!” Pirmie iespaidi – fundamentāls, izturīgs korpuss, neko nav iespējams nolauzt, vizuāli konservatīvs. Pēdējos gados distanciālās vadības pultis lielākajai tiesai elektronikas ražotāju, meklējot kompromisu starp dizainu un kvalitātes standartiem, iznākušas diezgan trauslas – pāris reizes nokrīt un neglābjami saplīst. [i]Lacie LaCinema[/i] pults patīkami atšķiras – korpusa materiāli izturēs ne vienu vien kontaktu ar cietām virsmām vai mājdzīvniekiem.

[i]Lacie[/i] sadarbojas ar Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Mac® OS X unLinux bāzētajām operacionālajām sistēmām. Uz makintošu faniem attiecas kaut kādi failu izmēru ierobežojumi, taču tie viņiem pašiem noteikti ir labāk zināmi.
Interfeiss, protams, ir USB 2.0, taču failu kopēšana no datora uz [i]Lacie[/i] vienalga nav fantastiski ātra. Sadarbojas arī ar USB 1.1., taču tad [i]pudeles kakla[/i] efekts nepacietīgo lietotāju burtiski padara traku. Ņemot vērā, ka šobrīd ir tikai 2008. gads nevis tāla nākotne, un apzinoties, ka rotējošā diska tipa atmiņas ierīces vēl diezgan ilgu laiku būs galvenie vidusmēra patērētāju palīgi failu glabāšanā, samierinājos ar vairākām minūtēm, kuras nācās pavadīt gaidot, kad tiks paveikta lielizmēra failu pārsūtīšana
Barošana paredzēta no parastā 220 voltu elektrotīkla – nekādu akumulatoru šai ierīcei nav. Apgriezienu skaits minūtē – 7200, vibrācija minimāla, darbojas gandrīz bez skaņas. Klausoties mūziku vai skatoties filmu, ārējā cietā diska rūkšana nav nekas patīkams, tāpēc tas ir pirmais parametrs, kurš tika noskaidrots, spēlējoties ar [i]Lacie[/i]. Pagrozot kastīti rokās, atklājās, ka aizmugurē ir aizkustinoši mazs un ļoti kluss ventilators.

Kad biju piepildījis kādu daļu no bezizmēra atmiņas ar multimediju failiem, liku [i]LaCinema[/i] pie darba – iespraudu video kabeli televizorā, bet audio kabeļus – mūzikas centrā. Vienkāršākais variants ir savienojums ar mājas kinozāli, taču es gribēju parādīt, ka [i]Lacie LaCinema[/i] ir piemērots dažādām dzīves situācijām. Distanciālās vadības pults nodrošina visu funkciju izpildi, taču ar nelielu piepūli tas pats iespējams arī ar nedaudzajām podziņām, kas atrodas uz ierīces priekšējā paneļa. Ja negaidīti nosēžas pults baterijas vai pults vienkārši tiek aizmirsta mājās, prezentācija vai izklaides pasākums nenojuks.

Lai pievienotu [i]Lacie[/i] datoram un kopētu failus, starpniekprogramma nebija vajadzīga. Mazliet par lietas tehnisko pusi [i]Lacie LaCinema[/i] – atbalsta gan NTFS, gan arī FAT32 failu sistēmas, atpazīst MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4, DVD-Video (ISO**, IFO, VOB) video failu formātus, MP3, WMA, AC3, Ogg Vorbis audio failu formātus, rāda JPEG, BMP, TIF, PNG bildes. Video izejas uz aizmugures paneļa – kompozītvideo (ar kabeli komplektā), S-Video, HD komponentu video (HDTV terminos – līdz pat 1080i jeb 1920×1080). Audio izejas – analogais stereo (ar kabeli komplektā), SPDIF optiskā un koaksiālā izeja. Ja nu kādam interesē – PAL / NTSC sistēmas atbalsts.

[img]/images/upload/lacie_2.jpg[/img]
Ja lietotājs intuitīvi un bez stresa tiek galā ar ierīci un programmu, var uzskatīt, ka komerciālie panākumi precei nodrošināti.

Failu spēlētājs, kurš parādās televizora ekrānā, ir ļoti ērts un saprotams. Ne reizi neatšķīru pamācību, lai atrastu kādu pazudušu funkciju. Džefs Raskins (R.I.P.) – viens no moderno interfeisu tēviem, uzslavētu [i]Lacie LaCinema[/i] par atbilstību vidusmēra cilvēku ikdienas vajadzībām. Ja ģimenē ir bērni, kuriem ļoti patīk skatīties Holivudas produkciju, un vecāki, kuriem tajā pašā laikā jāstrādā pie datora, filmas no datora cietā diska pārceļo uz [i]Lacie LaCinema Premier 500gb[/i], bērni ar neveselīgām ātrajām uzkodām un limonādēm tiek nosēdināti pie televizora, bet datora veiktspēja tiek pilnībā veltīta darba lietām. Arī CD matricas vairs nav jāpērk – 500 gigabaiti ir ĻOTI daudz.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Datuve.lv – IT un Tehnoloģiju ziņas || Copyright © 2004-2020 || Kontaktinformācija: info@datuve.lv  || Contact Us