SpaceX pirmā “SmallSat Rideshare” programmas misija un jauns rekords

SpaceX rideshare

Saskaņā ar SpaceX jauno izmaksu samazināšanas programmu “SmallSat Rideshare” svētdienas rītā Falcon-9 raķete vienlaicīgi kosmosā nosūtīja 143 satelītus, pārspējot rekordu –  visvairāk kosmosā izvietoto satelītu vienā palaišanas reizē.

Transporter-1 misija aizsāk potenciāli ienesīgu biznesa virzienu. SpaceX “SmallSat Rideshare” programma tika atklāta 2019. gadā. Tā piedāvā salīdzinoši lētu piekļuvi kosmosam arī mazajām satelītu kompānijām. 200 kg kravas nogādāšana orbītā maksā 1 miljonu dolāru.

Līdzīgi kā Uber koplietošanas automašīnas, viena kompānijas SpaceX raķete var aizvizināt kosmosā gan savus satelītus, gan arī citu kompāniju iekārtas. Tādā veidā citiem uzņēmumiem nav jāiegādājas vesela raķete par daudz augstāku cenu.

Sākotnējā pacelšanās tika plānota sestdien, taču slikto laikapstākļu dēļ tā tika atcelta. 24 stundas vēlāk SpaceX raķete Falcon-9 pacēlās no Cape Canaveral kosmosa stacijas starta laukuma, nosūtot vairākus apavu kastes izmēra CubeSat miniatūros satelītus un citus daudz smagākus satelītus uz 520 km augsto orbītu.

SpaceX iezīmē visvairāk vienā reizē kosmosā nosūtīto satelītu skaitu, kas iepriekš bija Indijas 104 satelītu palaišanas rekords 2017. gadā. Starp 143 satelītiem, kas atrodas uz SpaceX Falcon-9 raķetes, 48 ir Zemes attēlu veidošanas satelīti, kas dēvēti par SuperDoves, 17 ir mazi sakaru pavadoņi, un vēl 30 mazi satelīti pieder Vācijā bāzētajam Exolaunch.

Uz klāja atrodas arī nelielas cilvēku pelnu kapsulas, kuras tur izvietojis Celestis kosmosa lidojumu piemiņas uzņēmums. Šajā lidojumā dodas arī desmit Starlink satelīti, palielinot interneta zvaigznājam nepieciešamo kosmosā esošo satelītu skaitu līdz 1000.

Transporter-1 misija, kas notika tikai četras dienas pēc tam, kad SpaceX kārtējo reizi palaida kosmosā Starlink satelītus (šoreiz to skaits bija 60), iet kopsolī ar to, kas šis ir un būs notikumiem bagāts gads. Iespējams, nozīmīgākais ir tas, ka SpaceX, OneWeb un citi uzņēmumi sacenšas, lai izveidotu plašus kosmosa interneta zvaigznājus.

Saistītie raksti:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Datuve.lv – IT un Tehnoloģiju ziņas || Copyright © 2004-2020 || Kontaktinformācija: info@datuve.lv  || Contact Us