draugiem.lv dienas un nedienas

Vakar mūsu forumā kāds lietotājs uzsāka interesantu tēmu par draugiem.lv. Es izlēmu, ka šī tēma ir vairāk nekā tikai foruma tēmas cienīga.

draugiem.lv neticami īsā laikā ir izdevies iekarot Latvijas interneta lietotāju sirdis. Portālam ir vairāk kā 120 000 reģistrēto lietotāju. Taču portālu mūžīgi piemeklē dažādas nelaimes. Tad bremzē, tad nestrādā vispār. Lietotāji ir satraukti par šīm problēmām un uzdod daudz jautājumu. Vai tas ir līdzekļu trūkums vai tomēr lapas koderu roklīcība? Skatoties uz ātrumiem, kādos tiek veikti uzlabojumi, drīzāk otrais variants. 🙂 Adminstrācija visu laiku sola, ka tiek veikti uzlabojumi, taču problēmas paliek. Vienu brīdi tas, ka pa brīvdienām lapa ir slēgta, bija pierasta lieta. Oriģināli un asprātīgi bija draugiem.lv adminstrācijas paskaidrojumi, kuri mainījās ik pēc pusstundas, adminstratori lika mums iemalkot tēju, palasīt avīzes utt. 🙂

Par ienākumiem. draugiem.lv augot bija nepieciešami līdzekļi servera uzturēšanai. Lai tos iegūtu sāka ievākt naudu par papildus pakalpojumu – profila apmeklējuma statistika. Ja prognozējam, ka kaut vai 5% no reģistrētajiem lietotājiem izmanto šo pakalpojumu un pakalpojums maksā 35 santīmi mēnesī iegūstam 2100 Ls. Protams vēl jāatrēķina summa, kas tiek maksāta par maksas īsziņu sūtīšanu, taču vēl jāpierēķina naudu, kas tiek iegūta no reklāmām, kuras gan nav diez ko daudz. Vēl arī jāmaksā par foto galerijām, ienākumus no tā gan es neņemšos prognozēt. Domāju ka reāli (pie pašiem pieticīgākajiem aprēķiniem) varam rēķināties ar summu 2000-3000 Ls apmērā (mēnesī). Šie aprēķini gan ir stipri aptuveni un iespējams es pamatīgi kļūdos. 🙂 It kā ar tādiem līdzekļiem vajadzētu būt pietiekami pieklājīgam hostingam un sakarīga kodera algošanai. Taču tā neizskatās. Varbūt šī nauda tiek vienkārši iebāzta kabatā? It kā ta būtu pilnīgi normāla parādība, ka cilvēki ar savu darbu arī nopelna kādu latiņu, taču varbūt vajadzēja vispirms kā nākas savest kārtībā portālu un tad sākt pelnīt.

Jāsaka, ka kopš otrās versijas palaišanas ir nedaudz uzlabojusies ātrdarbība. Priecē, ka draugu apstiprināšanas process notiek 1 minūtes laikā nevis 1 dienas laikā, kas agrāk mēdza izvērsties pat par 1 nedēļu. Taču vēlarvien portālam rodas problēmas, kad lietotāju skaits sasniedz 4-5 tūkstošus apmeklētāju. Bremzēt sāk jau pie 4000 apmeklētajiem, pie 5000 lapa kļūst nebaudāma, dažkārt vienkārši izlec balta lapa ar paziņojumu par eroru.

Situāciju mēģina izmantot konkurenti, ir parādījies draugiem.lv klons tavidraugi.lv , taču, kā jau forumā tika minēts, ņemot vērā, ka draugiem.lv ir jau izveidojusies sava auditorija, diezvai cilvēki gribēs vēlreiz sākt no sākuma vākt kopā visus savu draugu pūļus un tādēļ tavidraugi.lv izredzes izkonkurēt draugiem.lv ir diezgan minimālas. Atzīmēšu arī draugiem.lv pretstatu ienaidniekiem.lv, kurš gan pašlaik vēl ir smagā reanimācijā, taču šim portālam ir nedaudz cita specifika 🙂

Ceru ka draugiem.lv turpinās risināt savas problēmas un tās atrisinās. Vēl pirms šī raksta publicēšanas nosūtīju vēstuli uz info@draugiem.lv, lai portāla adminstrācija varētu raksta komentāros pastāstīt mums par savām problēmām un to risinājumiem.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Datuve.lv – IT un Tehnoloģiju ziņas || Copyright © 2004-2020 || Kontaktinformācija: info@datuve.lv  || Contact Us