BIOS modificēšana jeb ķirurģija

BIOS Setup programmā nevarat mainīt parametrus, kurus ziniet, bet vajag? Tie vienkārši tur ir nepieejami…
Gribat citu ielādes logotipu? Savu foto vai multfilmas varoni?
Lūdzu!
Modificējam BIOSu 😉

Šajā rakstā apskatīsim kā var atļaut un aizliegt piekļuvi dažādām izvēlēm BIOSa uzstādījumos. Kā nomainīt Award BIOSam ielādes logo ar sev tīkamu un pat paštaisītu 😉 Būtībā, ja ir liela apņēmība un saprašana, var pat izlaist personisko versiju BIOSam un padalīties ar citiem.
Bet tas viss atkal tikai Award ražotajiem BIOSiem.

Iepriekšējā rakstā BIOS modificēšana jeb pačošana tika rakstīts kā ar BiosPatcher programmu var pielikt jaunu procesoru un funkciju atbalstu.
Šoreiz izmantosim kaudzīti citu programmu, lai paši izmanītu BIOS Setup programmu un nomainītu logotipu.

Iesākumā novelkam arhīvu ar BIOS tūļiem. Šajā arhīvā ir vesels arsenāls, kas domāts Award un AMI biosiem un tas satur visus mums neieciešamos instrumentus, lai varētu veikt šeit aprakstītās darbības.

Vēlreiz atkārtoju, ka
nekorekts BIOS var padarīt jūsu datoru PILNĪBĀ NELIETOJAMU

Ņemam programmu Modbin un veram vaļā BIOSa failu *.bin.
(Tas viss notiek īstajā DOS vidē un nevis windows DOS konsolē. Protams var arī zem windows lietot Modbin, bet tikai failu apskatei, jo modificēto BIOSu nevar saglabāt.)
Modbin-ā ir iespējams konfigurēt BIOS setup programmas izvēlnes un to vērtības. Ir iespējams izvēlnei būt vienā no trim stāvokļiem: pieejama/redzama/aizliegta (normal/show only/disable); vērtībām var būt tikai divi stāvokļi: ir redzama/nav redama (Selectable/Non-Selectable). Izvēlņu un to vērtību nosaukumus var mainīt.
Der iegaumet, ka ne visas iespējas, kādas teorētiski satur BIOS ir realizējamas vai izmantojamas. Piemēram, manai sistēmplatei ir tikai 2 sloti RAM moduļiem (Bank 0::3), bet BIOSa aizliegtajās izvēlnēs ir arī Bank 4::7.

Par modifiētā BIOSa teorētisko (ne reālo!) darbspēju varam pārliecināties ar biosview. (Ja BIOS ir paredzēts tieši jūsu mātesplatei, vajadzētu strādāt arī realitātē. Vismaz man šajā jautājumā problēmas nebija.)
Tāpat tur varam izložņāt visu, kā tas izskatīsies, kad būs ieprogrammēts. Tiesa gan, ir vērtības, kuras netiks parādītas, jo nav piekļuves (visu) dzelžu nolasīšanai.

Ja ir vēlme BIOSu personificēt un ielādes laikā skatīties uz sev tīkamu bildīti, nevis uz standarta logo un/vai diagnostikas ekrānu, tāda iespēja ir 🙂 Nāksies lietā likt programmu cbrom un apsktīties, pirmkārt, BIOSa sastāvdaļas.
BIOS var saturēt pilnekrāna logo {*.BMP} (640x480px 256 krāsu attēlu un pat vairāk!), kā arī mazos logo {*.EPA}. Te gan jāpiebilst, ka šis *.BMP nav MS formāts, bet gan Award AWBM bildes formāts un tur nepieciešami rīki konversijai, piemēram, awbm2bmp, awbm2tiff un tiff2awbm. EPA logo taisīšanai jums noderēs b2e, e2b16 un e2b32 no šīs adreses.
Programmas ir daudz un dažādas. Tāpat veidi, kā taisīt un nomainīt logo. Tāpēc raksta beigās ir saites uz resursiem.

Protams jaunizveidoto pārkonvertēto logo var arī apskatīt, izmantojot abr2. Ir arī citas programmas, bet šī, manuprāt, ir vislabākā.

Lai izņemtu veco logo un ieliktu jauno, ir jāizmanto cbrom, vai arī kādu specializēto programmu logo nomaiņai. Es iesaku izmantot pirmo, jo tas ir instruments numur viens 😉 darbā ar BIOSu.

Ja ir vēlme iet vēl tālāk un BIOSu palikt pilnībā zem skalpeļa 😉 tad var uztaisīt savu BIOSa versiju 😉
Nepieciešams cbrom, awdbedit un kāds no failu redaktoriem, piemēram, Hex Workshop vai HView. Es iesaku pirmo, jo tajā ļoti ērti strādāt, ir CRC kalkulators un dažādas papildus iespējas. Vajadzēs arī LHA arhivatoru, ja izdomāsiet pahakot arī galveno biosa failu original.bin (var būt arī cits nosaukums).

Pirms flašojiet, noteikti neaizmirstiet pārbaudīt vai BIOS ir darbspējīgs!

Labas ziņas tiem, kuriem ir HP Brio BA410 sistēma! Tieši šāda ir man un tapēc es nolēmu neskopoties un padalīties ar sava darba augļiem. Pēdējā oficiālā HP izdotā BIOS versija ir IO.07.10, datēts 07/24/2001, pilnais nosaukums 07/24/2001-8605-686A-6A6LLF09C-00.
Kā izrādījās, daudzas izvēlnes tajā ir aizliegtas. Galvenokārt tās ir tādas izvēlnes, kas ļauj uzlabot sistēmas sniegumu.
Vairākas dienas pastrādāju pie šī BIOSa un rezultātā uztaisīju pamatīgi modificētu IO.07.10, kuram devu versijas nummuru IO.07.11, datēts 11/22/2004, pilnais nosaukums 11/22/2004-8605-686A-6A6LLF09C-00. Šajā versijā padarītas pieejamas izvēlnes, kuras ļauj pacelt sistēmas ražīgumu (protams izvēloties pareizas vērtības), onboard video izmantojamās atmiņas apjoms tagad maināms no 2MB līdz 32MB, iespējams aktivizēt VGA to PCI Palette Snoop (tātad izmantot vairākas videokartes), un visbeidzot: nomainīts HP logo un vietā ielikts Homēra Simpsona attēls 🙂
Pentium 3 Tualatin atbalstam neredzu jēgu (parastiem lietotājiem), tapēc šis BIOS nav pačots ar BiosPatcher. Bet protams to var darīt un nedaudz modificējot FC-PGA S370 rozeti, var ielikt arī Tualatin tipa procesorus.
Šaubīgajiem varu piebilst, ka IO.07.11 ir pilnībā pārbaudīts un tiek izmantots uz manas sistēmplates.

Saites:
Vispārēja BIOS modificēšana
http://www.rom.by/biosedit.htm
http://rom.by/articles/flashBIOSart/index.htm
http://bnobtc.pix-art.com/en/index.html
http://mitglied.lycos.de/borgnumberone/borg_bios/index.html
http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/printversion/printversion_103887.html
Logo maiņa:
http://mst.gq.nu/enepalog.htm
http://users.cybercity.dk/~dsl6178/bios/Bioslogo.html
http://www.virtualplastic.net/html/misc_bios.html
BIOS tūļu kolekcija
http://bnobtc.pix-art.com/bnobtcv5.rar
Dažādu tūļu kolekcija, tai skaitā darbībām ar BIOSiem
http://cyberia.dnsalias.com/Cyb.11.Htm
Hex redaktors
ftp://ftp.externet.hu/pub/mirror/sac/utilprog/hw32v423.exe

HP Brio BA410 īpašniekiem
11/22/2004-8605-686A-6A6LLF09C-00

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Datuve.lv – IT un Tehnoloģiju ziņas || Copyright © 2004-2020 || Kontaktinformācija: info@datuve.lv  || Contact Us