Nav servisa, nav problēmas

Laikam tas pretendē uz apstiprinājumu, ka domas kaut kādā zinātnei nezināmā veidā tomēr pārvietojas. Jūsu uzmanībai vēl viens raksts par liekiem servisiem, kas tapis paralēli ar jau tikko Datuvē publicēto. Cerams, ka tas tiks uztverts kā labs papildinājums.

Kādreiz viens nežēlīgs ģenerālisimuss ir teicis: „Ja ir cilvēks – ir problēma, nav cilvēka – nav problēmas”. Brrr, par laimi pie mums tagad problēmas tiek risinātas ar humānākām metodēm. Tomēr attiecībā uz liekiem programmatūras komponentiem, piemēram, operētājsistēmās līdzīgs princips tiek pielietots ļoti bieži, lai paaugstinātu datorsistēmu drošības līmeni.

Kad Jūs pēdējo reizi esat ļāvuši attālinātam lietotājam rediģēt sava Windows XP Professional sistēmas reģistru? Visticamāk, ka nekad. Bet iespējams, ka Jūs pat nenojaušat par tādas iespējas esamību? Lai tur būtu, kā būdams, serviss, kas šo iespēju nodrošina, pēc noklusējama automātiski palaižas pie katras Windows XP Professional ielādes.

Īpaši bīstami var būt tie automātiski startējošie servisi, kas saistīti ar attālinātām darbībām tīklā. Kurš dos garantiju, ka jau rīt kādā no tiem netiks atklāta ievainojamība? Bils Geitss ar kompanjoniem jau nu noteikti nē. Tāpēc, ja datorsistēmas īpašnieks, patiešām satraucas par drošību, tad Windows XP lieko servisu izslēgšana ir obligāta lieta.

[b]Uzmanību![/b] Pirms servisu izslēgšanas ieteicams saglabāt sākotnējos iestatījumus. Šajā nolūkā sistēmas reģistra redaktorā (Registry Editor) atveram [i]HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > CurrentControlSet > Serviсes[/i] un, uzklikšķinot ar labo peles pogu, izvēlamies punktu [i]Export[/i]. Datus saglabājam „reg” failā.

Tagad atveram [i]Control Panel > Administrative Tools > Services[/i] un ķeramies pie darba. Uzklikšķinot vienam no servisiem, parādās logs ar četrām cilnēm: [i]General, Log On, Recovery, Dependencies[/i]. Svarīgākās ir divas – pirmā un pēdējā. Pirmajā cilnē [i]General[/i] redzams servisa nosaukums, tā funkcijas, izpildāmais fails un maināms palaišanas veids: [i]Automatic, Manual, Disabled[/i]. Tā kā nepieciešams izslēgt nevajadzīgos sistēmas servisus, tad te būs jāiestata [i]Disabled[/i] (izslēgts). Pēdējā cilnē, [i]Dependencies[/i], redzams, ar kuriem servisiem ir saistīts izraudzītais serviss.

Lūk pāris „bīstamo” servisu.

[b]Remote Registry[/b] – nodrošina sistēmas reģistra attālu pārvaldību. Ja šis serviss ir izslēgts, tad reģistru var rediģēt tikai lokālais lietotājs. Izslēdzam.

[b]Terminal Services[/b] – viena no šā servisa funkcijām ir Remote Desktop. Nav šaubu, ka tāda iespēja no ārpuses iejaukties datora darbībā nevairo drošību. Izslēdzam.

Tomēr drošība ir tikai daļa no lieko servisu problēmas. Vēl jau ir vienkārši lieka sistēmas resursu noslodze.

Labs apkopojums par operētājsistēmu Windows XP Professional un Windows XP Home servisiem un to ieteicamajiem iestatījumiem no drošības viedokļa ir atrodams kaut kad Datuvē jau pieminētā lappusē [url=http://tweakhound.com/xp/security/page_3.htm]TweakHound[/url].

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Datuve.lv – IT un Tehnoloģiju ziņas || Copyright © 2004-2020 || Kontaktinformācija: info@datuve.lv  || Contact Us