Reāli draudi zemeslodei – asteroīdi

NASA ir paziņojusi, ka tā nevar atļauties medīt visus potenciāli Zemi apdraudošos kosmiskos objektus. Tagad cilvēce uzzinās par iznīcinoša asteroīda vai komētas tuvošanos tikai tad, kad tas skars zemi. NASA pašlaik atbalsta dažādas izpētes programmas, kurās ar teleskopu palīdzību tiek apzināti zemes orbītu šķērsojošie kosmiskie objekti un to skaits varētu būt aptuveni 1000. Pēc pētnieku vārdiem, aptuveni trīs ceturtdaļas no šiem kosmosa draudiem ir ne tikai atklāti, bet arī viņu orbītas ir izkalkulētas un to potenciāls globālas katastrofas izraisīšanai ir novērtēts.

Zinātnieki, kuri pēta zemeslodei tuvu esošus objektus, apgalvo, ka pastāv nopietnas sadursmes iespējas. Pēc kolīziju autoritātes Dāvida Morissona domām, cilvēka dzīves laikā tā ir krietni mazāka – iespējams, 1 pret 100000. NASA savā atskaitē ASV kongresam ziņo, ka budžeta ierobežojuma dēļ tā nevar uzņemties nevienu jaunu programmu, lai atrastu mazākus asteroīdus, kuru diametrs nepārsniedz 450 pēdas.

Pagājušajā nedēļā Vašingtonā notiekošajā konferencē tika debatēts par to, kā novērst asteroīdu un citu kosmisko objektu draudus zemei.

Tika apstrīdēts vispopulārākais asteroīdu likvidēšanas plāns, kuru „izmantoja” arī [i]Bruce Willis[/i] 1998. gada filmā „[i]Armageddon[/i]”. Piezemējoties uz asteroīda tika veikts urbums, kurā ievietoja kodolbumbu. Šāda kodolbumbu izmantošana potenciāli draudīgo asteroīdu likvidēšanā ir ļoti bīstama. Asteroīdi ir poraini aglomerāti un kodolbumbas sprādziens asteroīdā sadalīs to atsevišķos gabalos, kuri turpinās lidot pa to pašu trajektoriju un tas nodarīs vēl lielāku postu zemeslodei.

Cits vērā ņemams priekšlikums bija par kodolbumbas detonāciju virs asteroīda virsmas. Šāds sprādziens varētu izmainīt asteroīdu trajektoriju un novērst iespējamo sadursmi ar Zemi. Efektīva varētu būt arī divu tonnu neeksplodējoša materiāla „ietriekšana” asteroīdā, kas izmainītu tā kursu.

Ar pilnu rakstu var iepazīties [url=http://www.nytimes.com/2007/03/11/weekinreview/11basicA.html?ref=science]New York Times[/url]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Datuve.lv – IT un Tehnoloģiju ziņas || Copyright © 2004-2020 || Kontaktinformācija: info@datuve.lv  || Contact Us